Met slimme imos software efficiënter werken

Vanaf het moment dat Dirk Smits zijn loopbaan startte bij het bedrijf van zijn vader maakte Gebr. Smits Keuken en Interieurbouw een enorme efficiencyslag. Niet in de laatste plaats omdat de werkvoorbereider het 3D CAD/CAM-pakket imos succesvol implementeerde. Smits ging hierover in gesprek met vakblad Interieurbouw.

Gebr. Smits Keuken en Interieurbouw is een familiebedrijf dat keukens en interieurs ontwerpt, maakt en plaatst zoals de klant het wil. De onderneming levert behalve maatwerk keukens ook maatwerk in badkamermeubels, schuifdeurkasten of inbouwkasten en spanplafonds.
Piet & Toon Smits zijn de grondleggers van Gebr. Smits. De twee broers uit Veldhoven begonnen vanuit een garage achter het huis van Piet en groeiden richting een 400 m3 bedrijfshal.

Veelzijdigheid
In 2000 werd de bedrijfshal nog eens flink uitgebreid en in 2006 kwam Dirk Smits, de zoon van Piet, als eerste opvolger het bedrijf versterken. Ook Joep, de zoon van Toon is inmiddels werkzaam binnen het bedrijf. De twee jonge ondernemers nemen het stokje langzaamaan over van hun vaders. Dirk is vooral erg enthousiast over de veelzijdigheid van zijn werkzaamheden. “Elke dag krijgen we weer andere ontwerpen voorgeschoteld, dat maakt het spannend en afwisselend. En van specifiek maatwerk worden zowel de klant als wijzelf heel blij.”

Omslag
Joep en Dirk zijn samen verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding binnen de onderneming. Vanaf 2006 werken ze met de software van imos. Door het gebruik van dit 3D CAD/CAM-pakket wordt het onder andere mogelijk om meubels te visualiseren en construeren. Werktekeningen en stuklijsten worden sneller gefabriceerd en de CNC-machine kan direct aangestuurd worden. Dit was in het begin toch even wennen, legt Dirk Smits uit. “Het eerste jaar ben je toch bezig met het wennen aan een compleet andere manier van werken. Veel bedrijven denken ten onrechte dat een pakket bij aanschaf vanzelf wel gaat werken. Maar het is een hele omslag. Je moet er echt tijd voor vrijmaken. Inmiddels weten we niet beter en kunnen we niet meer zonder imos. We werken dankzij het softwarepakket stukken efficiënter.”

“Inmiddels kunnen we niet meer zonder imos; we werken dankzij het softwarepakket stukken efficiënter”

Schetsen
In de periode voor 2006 werd in de werkvoorbereiding gebruik gemaakt van handmatige schetsen. “Degene die achter de werkbank stond, maakte zelf alle stuklijsten en was verantwoordelijk voor het complete project”, aldus Smits. “Dat is door de automatisering verleden tijd.”
De werkvoorbereider illustreert dit aan de hand van een huidig praktijkvoorbeeld. “In de tijd dat de kast op de werkplaats in elkaar geschroefd wordt, is de spuiterij dankzij de software al bezig met het verwerken van de fronten. In feite wordt de keuken volledig gezaagd en geproduceerd zonder dat er nog een rolmaat aan te pas komt.”

Koppeling
Door de automatisering van de werkvoorbereiding gaat het maken van CNC-programma’s, stuklijsten en werktekeningen vele malen sneller, vervolgt Smits. “In de toekomst willen we overigens imos ook nog gaan koppelen aan het ERP-systeem van Proteus Systems, het bedrijf dat imos in Nederland aanbiedt. Dan kunnen we nog een extra efficiencyslag maken.”

Meer weten over de mogelijkheden van imos? Benieuwd naar de imos ervaringen van andere bedrijven? Download dan kosteloos onze klantverhalen en brochures.

DOWNLOADS